Jobban, mint valaha…

A Rozsnyói Református Egyházközség temploma hatalmas katedrálisként emelkedik ki az Őrtorony árnyékából és minden rozsnyóit hívogat az istentiszteletekre, az ifjúsági összejövetelekre és a jótékonysági alkalmakra. 1904 és 1905 között épült neogótikus stílusban Weininger Ferenc budapesti építész tervei alapján. Hossza 27,7 m és szélessége 11,7 m. Templomunk déli homlokzata, ahol a munkálatokat végeztük, 1968-ban a Prágai Tavasz idején szerves része volt a mindennapi eseményeknek. Mivel templomunk az akkori városi mozi közvetlen közelében állt, ahol a fiatalság összegyülekezett, a vörös tégladíszítés megsérült a repesz szilánkok által, amelyeket a szovjet tankok mértek a mozi ajtajára.
A presbitérium még az első újévi gyűlés során, 2018. január 13-án határozott a templomablakok felújításáról a déli homlokzaton. Erre a homlokzatra hat a legjobban a nyári és a téli hőingadozás, és egyedül ennek az öt ablaknak az üvegeit és vaskereteit nem sikerült felújítani a nagy helyreállítás során 2005-ben. A gyülekezet előjárósága először a Műemlékvédelmi Hivatal munkatársait kereste fel, majd az ő nyilatkozatuk alapján a Rozsnyói Városi Hivatal Építkezési Osztályán szerezte meg a szükséges engedélyt a felújításhoz 2018. április 1-jéig.
Ezután a presbitérium kiírta a közbeszerzést, amire egyedül a MILKSKLO vállalat jelentkezett Uharček Milan árajánlatával 2.485 € értékben. A presbitérium 2018. május 13-ai határozatában rögzítette, hogy a megbeszélt munkálatokat: a régi üvegek leszerelését, az ablak–vaskonstrukciók kétszeri lefestését korrózióvédelem céljából; izolációs duplaüvegek rögzítését szilikon–ragasztóval, valamint az épületállványok megépítését és leszerelését – elvégzik. A munkálatok összértéke 2.640 € volt, mert az épületállványok bérlése áremelkedést eredményezett. A szükséges munkálatok 2018 júniusában és júliusában el lettek végezve.
A Rozsnyói Református Egyházközség a fent említett munkálatok elvégzésére 1.200 € értékű támogatásban részesült a Kassai Kerületi Önkormányzattól, amit ezúton hálásan köszönünk, mivel ezek a teendők nem tűrtek halasztást, és esztétikai szempontból hozzájárultak e gyönyörű ékszerdoboz ragyogásához Felső–Gömörben Rozsnyó Város központjában, mert a mi reménységünk is Jézus Krisztus szaván nyugszik: „az igazak fénylenek Atyjuk országában, mint a nap.” (Mt 13,43)

Buza Zsolt
lelkész

Szóljon hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .