Felszentelték templomunk megújult orgonáját

Több mint tízezer euróból újult meg a rozsnyói református templom százhét éves orgonája. Az egyházközség hét éven át gyűjtött rá, de nyertek pályázati pénzeket is a kiadások fedezésére. A hálaadó ünnepi istentiszteleten, melyen Fazekas László püspök szolgált igehirdetéssel, egy fél órás orgonakoncerttel mutatta be a felújított hangszert Kiss Zoltán nyíregyházi orgonaművész.

 

A Rozsnyói Református Egyházközség az orgona felújítására hét éven gyűjtött adományt. A megfelelő pénzösszeg után bízták meg a szakembereket az orgona felújítására. A hat hónapig tartó munkálatok befejezéseként december 9-én orgonaszentelési ünnepséget tartottak a református templomban. A hálaadó istentiszteleten megjelent a tizenkilenc évet  Rozsnyón szolgáló Erdélyi Géza, nyugalmazott püspök, Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke, Molnár Árpád püspöki titkár, aki szintén lelkipásztora volt a gyülekezetnek, valamint a környékbeli, Rozsnyóról elszármazott lelkészek, Drenkó Zoltán barka-lucska lelkipásztora és  Nyéky Miklós szalóci beosztott lelkész. Az ünnepségen részt vett a ceglédi-nagy templomi testvérgyülekezet küldöttsége is Kirsch Attila Levente beosztott lelkész vezetésével.

Az Igét Molnár Árpád püspöki titkár olvasta fel, majd az imádsága után  Fazekas László püspök az 1Krón 16, 18-20 alapján  hirdetett igét. Az ünnepi alkalmat a Hálaszó énekkar és a Rozsnyói Református Egyházközség alapiskolájának tanulói színesítették előadásukkal. Szívet melengető pillanat volt, amikor Kiss Zoltán nyíregyházi orgonaművész megszólaltatta a felújított orgonát. Közel fél órás koncertje alatt Johann Sebastian Bach, Johann Pachelbell és Jean Baptiste Loeillet műveket adott elő. Furulyán Kis Benedek Máté működött közre.
Az ünnepi istentisztelet végén került sor a köszöntésekre.  Erdélyi Géza nyugalmazott püspök a 89. Zsoltár, Molnár Árpád püspöki titkár a Kol 3, 16,  Drenko Zoltán iskolalelkész a Sof 3, 1-2, a cegléd-nagytemplomi gyülekezet beosztott lelkésze Kirsch Attila Levente az 1Pt 1 alapján tettek meg.
A rozsnyói templom orgonájának a történetét és a felújításról szóló beszámolót Drága László gondnok ismertette a megjelentekkel.  Elmondta, hogy az egyházközség orgonája a feljegyzések alapján 1905 után a többi templomi istentiszteleti kellékekkel került a templomba. A hangszer Kerékgyártó István debreceni mester műhelyében készült gróf Andrássy Dénes anyagi ráfordításával. 1905 “a változások éve” volt a gyülekezet számára. Miután 1901-ben Réz Lászlót, a homonnai missziós gyülekezet segédlelkészét meghívták a  lelkészi állás betöltésére, a református közösség úgy döntött, hogy függetleníti magát a Berzétei Református Egyházközségtől. Ekkor kezdődtek el a templomépítési munkálatok.  1903-ban két levélváltás történt a krasznahorkai grófi uradalom és a Rozsnyói Református Lelkészi Hivatal között. Az  uradalom a szűkös időkre hivatkozva 1903. május 6-án 3000 koronával járult hozzá a templom építéséhez. Az összeg a belső és külső munkálatokat fedezte. De orgona vásárlására is adományozott Felső-Gömör patrónusa.
A hatregiszteres, egy manuálos, 54 billentyűvel, mechanikus kúp alakzatú légrendszerrel működő hangszeren még a háborús években sem keletkeztek nagy károk. Az 50-es évek közepén Újpál Árpád lelkipásztor ideje alatt voltak ugyan kisebb javítások az orgonán, de teljes rekonstrukcióra azóta sem kerítettek sort. Erélyi Géza püspök szolgálata idején többször is végeztek hangolásokat az orgonán, de ezek nem voltak hathatós és tartós beavatkozások. A templom száz éves évfordulója alkalmából a gyülekezet presbitere és kurátora, Csobády Mária vetette fel az orgona felújításának az igényét. Ekkor is csak a legszükségesebb munkák lettek elvégezve: a szúette részek kicserélése, a villamosított rendszer rekonstrukciója, intonációs problémák megoldása, de új ventilátor és  sípok kerültek az orgonába.
Az orgona teljes  felújítására vonatkozóan az egyházközség presbitériuma még 2007-ben pályázatot hirdetett meg. Ennek alapján választották ki az iglói szakembereket, egy testvérpárt, Radomír Mašlár és Mgr. Eduard Mašlárt, akik több lépcsőben vázolták fel a munkálatok menetét, amelynek elvégzésére az egyházközség 2012-ben kérte fel őket. Az orgonaszekrény restaurálását és aranyozását a református gyökerekkel rendelkező Koreny Sándor rozsnyói szakember végezte. A gyülekezet hét évig gyűjtött az orgona felújítására, de pályáztak magyarországi pénzforrásokból is. A hangszer megújítása több, mint 10 ezer euróba került – fejezte be a beszédét Drága László gondnok.
„Istennek legyen hála  a szép és gazdag közösségi ünnepért, amely összehozta a rozsnyóiakat és áldottá tette advent második vasárnapját. Tudjuk, hogy Isten a szeretet (1Jn 4,16). Ennek az isteni szeretetnek a melegét tapasztaltuk meg ezen a napon.  Áldás, békesség legyen rajtunk és utódainkon“ – számolt be az eseményről Buza Zsolt rozsnyói lelkipásztor.

Szóljon hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .