A SZERETET FELTÉTEL NÉLKÜLI

“Az Isten pedig a mihozzánk való szerelmét abban mutatta meg, hogy mikor még bűnösök voltunk, Krisztus érettünk meghalt.” (Római levél 5:8)

  • Ha valaki megkérdezné tőled, hogy “miért szereted a társadat?” – mit válaszolnál? Elmondanád, hogy kedves, szép, humoros vagy hogy mennyire vonzó személyiség, esetleg szilárd jellemű? De mi történne ha a férjed, vagy a feleséged az évek során elveszíteni mindezeket a jellemzőit?
  • Ha csupa olyasmiért szereted a másikat, ami valamilyen tulajdonsághoz köthető, akkor megszűnhet idővel a szereteted alapja is iránta. Ezért feltétel nélkül kell szeretned őt, mivel így döntöttél.
  • A Biblia ezt a feltétel nélküli szeretetet a görög agapé szóval írja le. A fileó (baráti), és az erosz (szexuális vonzalom) mellett az agapé az, ami a valódi szeretet alapja. Természetesen a másik kettőnek is megvan a maga szerepe a kapcsolatotokban.
  • Ez a feltétel nélküli agapé szeretet az, ahogyan Isten szeret bennünket, ez a szeretet egy döntés.

“Nem abban van a szeretet, hogy mi szerettük az Istent, hanem hogy Ő szeretett minket, és elküldte az Ő fiát engesztelő áldozatul a mi bűneinkért.” (1János 4:10)

  • Ha a házasságot a fileó és erosz szeretetre építik, az nem lesz hosszú életű. Az agapé szeretetet nem fogja megingatni sem az idő múlása, sem a körülmények megváltozása. Érzések helyett elkötelezettségen alapszik.
  • A nem megfelelő alapokra épített szeretetet helyre lehet állítani. Azonban ez csak küszködés lesz, ha nem engeded Istennek, hogy elkezdje felnövelni benned az Ő szeretetét.

CSELEKVÉSI PONT
TEGYÉL MA VALAMI OLYAT, AMI BEBIZONYÍTJA KEDVESEDNEK, HOGY SZERETED;
FELTÉTEL NÉLKÜL, CSUPÁN ÖRÖMBŐL TÉGY A KEDVÉRE!

“Aki bízik az Úrban, szerető kedvességgel veszi azt körül.” (Zsoltárok 32:10)